iPass IELTS online training courses

Job Search




Select category first

Saudi Arabia > Testimonials > Suomeksi > Milla Riyadhissa

Milla Riyadhissa

Minkä takia päätit lähteä työskentelemään Saudi Arabiaan?

Ensin ajattelin hakea työskentelemään Australiaan, mutta Linseyn kanssa asiaa pohdiskeltuani päädyin Saudi Arabian puoleen. Tänne pääsyyn vaadittava prosessi on huomattavasti helpompi ja nopeampi. Lisäksi palkka- ja lomaedut houkuttelivat puoleensa.

Osaisitko kertoa rekrytointiprosessista jotakin?

Prosessi kului sujuvasti Profcon puolesta. Olimme aluksi King Saud Medical Cityssä ja sen jälkeen King Faisaliin prosessi eteni nopeasti ja simppelisti, koska kaikki paperit olivat jo valmiina. Profcolta kaikki auttoivat prosessin aikana todella hyvin, eikä turhaa odottelua ilmennyt. Kun palasin ensimmäiseltä reissulta Suomeen, vein vain tarvittavat paperit Profcon toimistoon passin kera, hain uuden viisumin ja kaikki eteni todella nopeasti. King Faisalin tapauksessa huomasi, että sinne on viety paljon länsimaalaisia sairaanhoitajia aiemminkin.

Oliko KFSH odotustesi mukainen? Mikä oli erilaista?

Lähdin King Faisaliin avoimin mielin, hakemaan lisää kokemuksia. Tavoitteena ei ole ollut niinkään saada urakehitystä, vaan kokea mahdollisimman paljon.

Voisitko kertoa Meet&Greetistä?

Tapasimme muita uusia sairaanhoitajia jo laukkuja noutaessamme lentokentältä. Heti laukut saatuamme oli meitä odottamassa henkilö King Faisalin - kyltin kanssa. Heillä on oma toimisto lentokentällä, jossa meille annettiin asuntojen avaimet. Sen jälkeen meidät vietiin kukin omille asuinkomplekseillemme pikkubussilla. Kaikki oli todella hyvin hoidettu ja asunnot oli täysin kalustettuja ja niissä oli valmiina kaikki petivaatteista ruokaan, jotta alkuunpääsy olisi mahdollisimman miellyttävä. Tullessa olin jo heti tyytyväinen ja huomasin ettei tässä ole mitään hätää.

Millainen on asuinkompleksin sijainti?

Asumme Virvan kanssa D-kompleksissa, joka on kauimmaisena sairaalasta. Kompleksin erottaa sairaalasta iso tie. Tien ali kulkee tunneli, jota pitkin voi helposti kävellä töihin. Töihin tarjotaan myös kuljetus, mikäli mieluummin kulkee sinne autolla. Itse pidän siitä eniten, että kompleksi sijaitsee sairaala-alueen ulkopuolella eikä työpaikka näy heti ovesta ulos käveltäessä. Meillä on tilavat huoneet ja omat pyykinpesukoneet sekä kuivausrummut. Kompleksi on MCV (medical city village) alueen takanurkassa, joka on hyvin avointa aluetta. Tämän ansiosta ulkona voi kulkea vapaasti ihan omissa vaatteissa.

Missä tilanteissa Abayaa on pidettävä yllä?

Sairaalan tiloissa ei mielellään saisi kulkea tiukoissa vaatteissa. Jos itse kuljen sairaalassa omissa vaatteissa, käytän yleensä jotain puolipitkää paitaa ja löysiä housuja. Käytännössä sairaalan alueella ja compaundeissa voi kulkea omissa vaatteissa, kunhan ne ovat asialliset. Olkapäät peittävä paita ja pitkä hame on esimerkiksi hyvä vaihtoehto. Intercontinental-hotellissa on myös tosi kiva ravintola, johon naiset voivat saapua omissa vaatteissaan. Muualla sitten Abaya on se, mihin tulisi pukeutua. Minulle se ei ole ongelma, eipähän tarvitse miettiä mitä pistää päälle! Täällä on kuitenkin aika kuuma, joten sen alle voi laittaa esimerkiksi vain shortsit, eikä Abaya ole niin kuuma asuste, kuin voisi luulla.

Mitä osaisit sanoa GNO:sta (General Nursing Orientation)

Orientaatio oli hyvä. Meille annettiin selkeät ohjeet, milloin pitää olla sairaalalla ja missä pitää olla. Aluksi oli yleinen orientaatio, jossa puhuttiin sairaalan palveluista, asuinkomplekseista sekä siitä miten kaikki toimii. Sen jälkeen tuli GNO, joka keskittyi enemmän työyksiköihin, ja siihen minkälaista työ voi olla. Siihen sisältyi muutamia luentoja ja pieni koe. Yksiköstä riippuen on myös erilaisia kokeita ja kursseja ennen kuin pääsee itse työyksikköön. Itse olen teholla töissä, ja minun piti käydä testi aluksi, joka oli aika haastava. Selvisin siitä kuitenkin hyvin.

Kuinka hyvin hoitajien dokumentaatiot ovat tietokoneistettuja?

Meillä on sama tietojärjestelmä teholla ja vuodeosastoilla käytössä. Tiedot ei siirry monitoreilta tai hengityskoneista suoraan tietokoneille, vaan esimerkiksi vitaalielintoiminnot on kirjattava käsin ylös. Muutoin kaikki tiedot ovat aikalailla tietokoneilla. Koko ajan ollaan siirtymässä enemmän ja enemmän tietokoneiden käyttöön.

Miten kommunikointi potilaiden kanssa onnistuu? Puhuvatko he englantia?

Suurin osa potilaista ei puhu englantia. Heidän mukanaan on usein omaisia, jotka voivat puhua englantia, tai sitten arabiaa puhuvat lääkärit voivat tulkata. Joitain tapauksia voi myös hoitaa imitoimalla, jossa täällä tulee kyllä mestariksi! Tarjolla on myös arabian kursseja työajan ulkopuolella, joissa on mahdollista opiskella kieltä.

Sairaalassa on useita eri kansalaisuuksia ja sen myötä myös kulttuureita. Kuinka työskentely tällaisessa yhteisössä onnistuu?

Se riippuu paljon ihmisestä. Aluksi oli aika haastavaa saada itsensä ymmärretyksi kollegoille, ja pian oppikin puhumaan hyvin hitaasti ja artikuloimaan selkeästi. Pian kuitenkin tähän tottui ja hommat alkoivat sujumaan paremmin. Kokemuksena on kuitenkin hyvä oppia työskentelemään erilaisten ihmisten kanssa. Meidän osastolla on avoin ilmapiiri, eikä ole syntynyt porukoita, joissa ihmiset puhuisivat vain oman maalaistensa kesken.

Teetkö paljon ylitöitä? Kuinka monta vuoroa viikossa?

En ole tehnyt ylitöitä vielä ollenkaan. Keskimääräinen viikkotuntimäärä on 44 tuntia, joka on noin 10 tuntia enemmän kuin Suomessa. Oikeastaan kaikkialla muualla paitsi klinikoilla ja leikkaussaleissa tehdään 12 tunnin vuoroja. Vuorot menee A&B tiimiysteemillä. Itse olen A-tiimissä ja esimerkiksi tällä viikolla olen töissä vain tiistain ja keskiviikon ja ensi viikolla ne päivät mitkä tällä viikolla olen vapaana. Eli vuoroviikoin on kaksi työpäivää ja viisi työpäivää. Kuusi vuoroa on aina peräkkäin päivävuoroja, jonka jälkeen seuraavat kuusi sitten yövuoroja. Itse olen halunnut pitää vapaapäiväni vapaina, enkä ole halunnut tehdä ylitöitä, mutta tiedän, että monet tekevät niitä paljonkin.

Monet lähtevät Lähi-Itään tienaamaan. Onko palkkasi parempi kuin Suomessa?

Suomessa tein paljon viikonloppuja ja yötöitä, jolloin sain paljon lisiä. Sen takia palkka ei varsinaisesti ole paljon suurempi täällä. Mutta koska palkka on verotonta ja asuminen on maksutonta, jää rahaa loppujen lopuksi enemmän käteen. Tämän ansiosta säästäminen on mahdollista. Itse käytän aika paljon rahaa matkustamiseen ja ostoksien tekemiseen. Tänne tullessa olin tehnyt listan mitä halusin hankkia, ja nyt kun olen saanut lähestulkoon kaiken ostettua, voin alkaa säästämään. Monet kyllä säästävät rahaa matkustamiseen tai lainojen lyhentämiseen.

Riyadhissa on suuria ostoskeskuksia. Mikä niistä on sinun suosikkisi?

Täällä on monia erilaisia ostoskeskuksia. Osassa on vain kalliita luksusbrändejä ja osassa taas ihan tavallisia kansainvälisiä vaatemerkkejä. Oma suosikki riippuu siitä, mitä lähden hakemaan. Kingdom Towerin mall on sellainen, jossa on vähän kalliimpia merkkejä, ja sinne olen aika paljon rahojani tuhlannut. Sairaalan lähellä on myös Panorama Mall, joka on todella kiva ja josta löytää kivoja vaatekauppoja.

Oliko Riyadh sinulle oikea valinta? Miksi?

Nyt tuntuu, että tämä on ollut tähän elämäntilanteeseen juuri sopiva. Olen ollut tyytyväinen paikkaan. Saudi Arabiaan ja täällä tapahtuviin erikoisuuksiin, kuten siihen että kaikki on kiinni rukouksien aikana, tottuu kyllä, ja niiden kanssa pärjää hyvin. Joskus työ tuntuu hieman rankalta, mutta tämä on kokemuksena mielestäni sen arvoista. Osa täällä asuvista ovat haltioissaan ja nauttivat kaikesta täysin rinnoin. Itse olen ehtinyt jo normalisoitua kahden jakson aikana täällä elämään.

Millaiset ovat vapaa-ajan mahdollisuudet?

Sairaalan ympärillä on paljon tenniskenttiä ja kuntosaleja on tarjolla. Kompleksin salilla järjestetään joitakin jumppatunteja, mutta itse käyn lähinnä vain kuntosalien puolella. Aavikkokävelyitä järjestetään myös, mutta ne ovat periaatteessa salaisia ja suljettuja, sillä siellä miehet ja naiset ovat kaikki yhdessä. Näitä reissuja ei mainosteta yleisesti, vaan pitää tietää ihmiset, jotka niitä järjestävät.

Millaisia ravintoloita Riyadhissa on tarjolla?

Ravintoloita kaupungista löytyy kyllä mukavasti. Ostoskeskuksissa on lähinnä Amerikkalaiseen tyyliin Food Courtteja, joissa on erilaisia tunnettuja pikaruokaketjuja. Ravintoloita löytyy sitten kaikenlaisia keskihintaisista ihan kalliisiin Gourmet-ravintoloihin. Kaupoista löytyy yllättävänkin hyvin kaikenlaista gluteenitonta ja orgaanista ruokaa, joten kaikille löytää kyllä syömistä! Isommissa kaupoissa on laajat valikoimat myös kasvisruokia.

Osaisitko kertoa jotain suomalaisesta yhteisöstä Riyadhissa ja sairaalassa?

Täällä on aika paljon suomalaisia, osa on ollut useampaan otteeseen ja osa pidempäänkin. Kyllä täältä löytää sosiaalisia kontakteja ja on mukava, että löytää muita suomalaisia, joille voi puhua asioista omalla äidinkielellään. Se auttaa jaksamaan hyvin. Minulla on ollut kokoajan pysyvä tukiverkko, kun olen saanut asua ystäväni kanssa samassa asunnossa. Suomalaiset pitävät joissain määrin yhteisiltoja, jolloin saatetaan kerääntyä jollekin uima-altaalle eväiden kanssa. Usein kuitenkin kokoonnutaan omien ystävien kesken, eikä minulle ole merkitystä, mistä ihmiset ovat kotoisin, kunhan ovat vain omantyylisiä.

Osa ihmisistä ajattelee, etteivät naiset voi Saudi Arabiassa liikkua yksin missään. Osaisitko kommentoida tätä jotenkin?

On olemassa alueita, kuten osa vanhoista Soukeista, jonne ei suositella menemistä yksin. Olen käynyt niissä kuitenkin yksinkin päiväsaikaan. Liikkuessa täytyy pitää järki mukana, mutta ulkona voi kuitenkin liikkua turvallisesti tarvitsematta pelätä mitään. Käyn itse usein ostoksilla ostoskeskuksissa ja ruokakaupoissa yksin, eikä minun tarvitse pelätä. Yksin kulkiessa käytän useimmiten sairaalan tarjoamia takseja, mutta joskus kun olen liikenteessä kaverini kanssa, niin saatan käyttää myös valkoisia takseja. Minun mielestä täällä ei tarvitse pelätä liikkua.

Olisiko sinulla ohjeita Riyadhiin lähtevällä uudelle hoitajalle siitä, mitä kannattaisi pakata?

Ottaisin mukaan kyllä yhden lämpimämmän paidan ja housut, sillä täällä tulee myös kylmä. Asunnoissa on tarjolla kaikki kylpypyyhkeitä mukaan lukien. Ehkä suosittelisin ottamaan mukaan jotain, josta tulee kotoinen olo. Lähdin itse tänne vain yhdellä matkalaukulla. Täällä on kuitenkin mahdollista hankkia kaikkea mahdollista, mitä huomaa tarvitsevansa. Jos on mahdollista, niin Abaya olisi hyvä olla etukäteen. Vaikka niitä on mahdollisuus ostaa täällä myös pian saapumisen jälkeen, koin että se oli hyvä olla olemassa jo saapuessa.

Mitä vinkkejä antaisit henkilölle, joka harkitsee Riyadhiin lähtöä?

Minä suosittelisin kaikkia hakemaan tänne. Kannattaa kuitenkin valmistautua henkisesti siihen, että varmasti koti-ikävä tulee jossain vaiheessa. Vuosi on kuitenkin lyhyt aika, ja siitä selviää kaikki. Tämä on hieno kokemus, ja mikäli täällä viihtyy hyvin, on mahdollista myös jatkaa sopimusta. Suosittelen myös lomien aikana matkustamaan täällä, ennemmin kuin palaamaan heti kotimaahan. Mikäli ensimmäisellä lomalla palaa heti Suomeen, voi kynnys palata olla hieman korkeampi. Minä varaisin ennemmin matkan jonnekin, minne olen aina haaveillut pääseväni. Suomessa ehtii kyllä olla sitten myöhemminkin. Olen itse käynyt muun muassa Ranskassa, Thaimaassa ja Suomessa sekä olen seuraavaksi menossa Balille. 54 päivän lomaetuus vuodessa on hyvä! Lomapätkät kannattaa kuitenkin suunnitella suurinpiirtein mahdollisimman aikaisin ja laittaa siitä toivomus osastonhoitajalle, jotta lomapäivät saa käytettyä.

Latest jobs

CONTACT US

WhatsApp:
UK +44 7393 5355 90
FI +358 40 582 4833

London (020) 3519 2258
Ireland 01 697 20 97